Пам’ятка щодо профілактики захворювань на вірусний гепатит А

Головне управління Дердпродспоживслужби  в Миколаївській області повідомляє, останнім часом серед населення міста Миколаєва  реєструється значний підйом захворюваності на вірусний гепатит А.

На 10.01.2018р.захворіло понад 70 осіб дорослого та дитячого населення.

Водночас повідомляємо, що з метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А,

НЕСЕЛЕННЮ НЕОБХІДНО ЗНАТИ:

Вірусний гепатит А – це  гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів  (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

  1. Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
  2. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
  3. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  4. Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися;
  5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  6. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
  7. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
  8. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.

ПРИ ПОЯВІ ПЕРШИХ ОЗНАК ЗАХВОРЮВАННЯ НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ,ТЕРМІНОВО ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО ЛІКАРЯ.